MoMeNTmakers - 10 en 16 augustus 2019

MoMeNTmakers, een essentieel onderdeel van het cultuurfestival MoMeNT in Tongeren

MoMeNT nodigt toekomstige, net-afgestudeerde of reeds gevestigde kunstenaars uit om na te denken over het thema TIJD. Acht talenten mogen een kunstwerk realiseren dat langs verschillende locaties in de stad zal reizen, TIJDreizen.

De Makelarij maakt deel uit van 2 TIJDreizen dit jaar en verwelkomt dan ook 2 rondreizende MoMeNTmakers op 10 augustus en op 16 augustus:

Corinne Heyrman - 10/08

Corinne Heyrman woont in het Nederlandse Eindhoven en heeft een Bachelor en Master in Drama/Woordkunst, nadien haalde ze nog een post academische opleiding tot dramadocent aan de Toneelacademie van Maastricht. Als Corinne erbij stilstaat, kan ze heel erg onder de indruk zijn van alles om zich heen. De gebouwen die steen per steen gevormd zijn. De vele gezinnen die erin gesticht zijn. De verschillende beroepen die elk een schakel van de samenleving vervullen. Het is daarom dat ze graag op een marktplein zit. Om te kijken hoe alles maar gaat en gaat en gaat. Hoe alles - zonder dat het zich daar bewust van is – bestaat.

Voor de audiovoorstelling 'We zullen zien' gaat Corinne op een minitribune naar Tongeren kijken en nodigt ze verschillende mensen uit om mee te kijken, zoals een historicus, een helderziende, een blinde, een nieuwkomer en iemand die er geboren en getogen is. Deze gesprekken over kijken en gezien worden vormen de basis van de audiovoorstelling, te beluisteren op de minitribune op verschillende plekken in de stad. We zullen zien is een ode aan het kijken, het gluren, het onderzoek.

Nel Bonte - 16/08

Nel Bonte komt uit Roeselare en heeft een master in beeldende kunsten. Gedurende haar Noorse residentie (juni 2018) heeft ze gewerkt rond de thema’s tijd en de typische architectuur van de streek Hameenkyro, Finland. Doorheen de dag verandert de stand van de zon, de tijd gaat altijd vooruit waardoor er prachtige schaduwen ontstonden op de hutjes die ze tegenkwam langs de wandelpaden. Om nog meer licht en schaduwpartijen te bekomen heeft ze de architecturale hutten in maquette vorm nagebouwd. Uit een 100-tal composities werkte ze één ontwerp monumentaal uit. Dit werk gaat dagelijks verhuizen en transformeren met behulp van passanten.

Toegang: gratis